Actueel
Arcona Capital Nederland N.V.
Contact
Direct naar:
Arcona Property Fund N.V.
MEI-Middle Europe Opportunity Fund N.V.    i.l.
Middle Europe Opportunity Fund II N.V.
Middle Europe Opportunity Fund III N.V.
 
 
Cookies
Disclaimer
Sitemap
Privacy
Nieuwsarchief

Arcona Property Fund N.V. update gevolgen intrekken bankvergunning Sberbank CZ

Arcona Property Fund N.V. – een beursgenoteerd fonds dat belegt in commercieel vastgoed in Centraal-Europa – heeft een financiering bij Sberbank CZ in Tsjechië lopen. Door de ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland is een bankrun bij Sberbank CZ ontstaan. De Tsjechische Nationale Bank (CNB) heeft daarop besloten de bankvergunning van Sberbank CZ in te trekken.

Arcona Property Fund N.V. heeft via haar 100% dochter Arcona Capital RE Bohemia s.r.o. (ACREB) sinds 2019 een lening van Sberbank CZ. Het uitstaande bedrag van de lening bedroeg per 31 december 2021 EUR 8,45 miljoen. De lening heeft een looptijd tot 31 maart 2024. De loan-to-value van de lening bedraagt circa 44%. Daarnaast heeft ACREB nog een aantal rekeningen bij Sberbank CZ voor dagelijkse betalingen.

Na het intrekken van de bankvergunning van Sberbank CZ zijn alle tegoeden op de rekeningen van ACREB bij Sberbank CZ bevroren. Het is tevens niet meer mogelijk om geld van of naar rekeningen bij Sberbank CZ te boeken. De bevroren tegoeden van ACREB dekken de rente- en de aflossingsverplichting van de hoofdsom op de lening op middellange termijn. Er is geen sprake van een default op de lening.

ACREB heeft inmiddels een rekening bij Raiffeisen Bank geopend voor de dagelijkse business-to-business. Hierdoor kunnen leveranciers betaald worden en kan ACREB de bedrijfsvoering continueren. Voorzichtigheidshalve is een aanvraag ingediend bij het Staatsgarantiefonds voor EUR 100.000. Dit is het maximale bedrag dat onder deze regeling wordt gedekt.

Het is op dit moment nog onduidelijk wat met de leningenportefeuille van Sberbank CZ gaat gebeuren. Het is mogelijk dat de toezichthouders opdracht geven tot de overdracht of de verkoop van de leningenportefeuille aan een andere bank. Het is ook mogelijk dat de leningenportefeuille de komende jaren onder toezicht wordt afgebouwd, waardoor ACREB op termijn op zoek moet gaan naar een nieuwe financier. Het management voorziet geen problemen bij een eventuele herfinanciering.


« Terug

 

Arcona Property Fund N.V.
  € 10,91 31-03-2024 
MEI-Middle Europe Opportunity Fund N.V. i.l.
  € 0,08 31-12-2023 
Middle Europe Opportunity Fund II N.V.
  € 0,53 31-12-2023 
Middle Europe Opportunity Fund III N.V.
  € 9,96 31-12-2023 
De Entree 55 • NL-1101 BH Amsterdam • T: +31(0)20 82 04 720 • E: info@arconacapital.com